Znam zašto ptica u kavezu peva autobiografski je roman u kom Maja Anđelou opisuje svoje najranije godine obeležene izrazitom rasnom diskriminacijom, seksualnim nasiljem koje će izazvati duboku traumu i – knjigama.
Roman počinje kada glavnu junakinju, trogodišnju Maju, i njenog brata Bejlija upravo razvedeni roditelji šalju u gradić Stemps kod bake na staranje, a završava se kada Maja kao šesnaestogodišnjakinja postaje majka. Čitamo kako preplašena, zatvorena i ponižena devojčice izrasta u samouverenu, samosvesnu i hrabru devojku spremnu da svoj život živi slobodno.
Ova knjiga učinila je Maju Anđelou svetski poznatom autorkom i kultnom ličnošću pokreta za građanska prava, a lik Maje izrastao je u sveopšti simbol odrastanja crne devojčice u Americi.

Pored toga što je nedvosmisleno nadahnuće za sve ptice u kavezu da puste glas, bez obzira na rasu ili pol, ova knjige je i nežno i dirljivo ispripovedana književnost kakvu je mogao da stvori samo talenat jedinstvene ličnosti kakva je bila Maja Anđelou.

„Njen portret je biblijska studija života okruženog smrću.“

Džejms Boldvin

 

„Predivna knjiga – bezuslovno očaravajuća memoarska proza za naše i bilo koje drugo vreme… Maja Anđelou je rođena spisateljica sa razvijenim čulom za život, a ovo je njena izuzetna autobiografska priča.“

Kirkus rivju 

 

„U svim svojim delima Maja Anđelou istražuje koncepte ličnog identiteta i ljudske istrajnosti iz perspektiva rase, pola, porodice, zajednice i kolektivne prošlosti.“

Njujork tajms  

 

„Dirljiva priča o jednom nesvakidašnjem detinjstvu.

GardijanO autorki

  • Maja Anđelou

    Maja Anđelou (Margarita Eni Džonson, 1928–2014), američka je pesnikinja, prozaistkinja, glumica i scenaristkinja, koja je napisala preko trideset književnih dela u kojima se mahom bavi problemima ekonomske, rasne i seksualne potlačenosti.

    Detinjstvo i ranu mladost, Anđelou je provela kod bake, što je opisala u svojoj prvoj autobiografskoj knjizi Znam . . .