Zadnja korica
Zavirite u knjigu
Akcija!

Priča o providnom kralju

Srednji vek, Francuska, poprište krstaških pohoda, viteških borbi i surove odmazde crkve. Nakon što joj oca, brata i dragog prisilno odvedu u rat, seljančica Leola ostaje potpuno sama. Izbor joj je nametnut, odluka hrabra: skida s mrtvog viteza oklop i oblači ga. Preobučena u muškarca, u tim opasnim vremenima nemirnog sveta, pokušava da se spase kao žena.

Slična i istovremeno veoma različita od svog književnog pretka Don Kihota, Leola, i muško i žensko, kreće u potragu za dragim i na tom putu sreće vešticu Ninev, koja možda i nije veštice već samo inteligentna žena – svoga Sanča Pansu. Leoline vetrenjače biće, međutim, sasvim drukčije: boriće se da osvoji pravo da piše i čita, voli i misli slobodno, da živi…
„Rosa Montero je napisala roman o samilosti čije su junakinje dve izrazito različite žene koje nas vode kroz pripovest sa istorijskom pozadinom, ali ispunjenu i elementima fantastike. Radnja je smeštena u XII veku, ali je poruka ovog romana univerzalna.” El Pais
Upečatljivo delo Rose Montero, jedne od najznačajnijih savremenih španskih književnica, s jedne strane oslanja se na književnu tradiciju, i to ne samo na Don Kihota već pre svega na stari, autentično španski žanr pikarskog romana. S druge strane, tradicionalne elemente osavremenjuje, kombinuje ih s drugim žanrovima, prepliće fikciju i faktografiju kreirajući modernu romanesknu formu, koja književnu i istorijsku tradiciju teži da prevrednuje, osvetljava je na neočekivan način i u izvesnom smislu pervertuje ukazujući tako na stereotipe i nove vrednosti.

U Priči o providnom kralju na sasvim nov način doživljavamo srednjovekovne ličnosti poput Eleonore Akvitanske, Abelara i Eloize, Ričarda Lavlje Srce i saznajemo o ugušenim slobodarskim idejama poput katarskih. „Skoro čitav jedan vek, svet, ili barem deo poznatog sveta, živeo je u snu napretka. A onda je pobedila prisila… Ovaj roman teži da predstavi taj proces, ali s gledišta ljudske svesti. Pre sam htela da zabeležim mitove i snove, miris i znoj tog vremena nego same istorijske događaje”, napisala je autorka.

Majstorska pripovedačica, Rosa Montero nepogrešivo vodi svoje likove kroz bezbrojne avanture, od ljubavi i prijateljstva do tragičnih obrta, ne ispuštajući pritom ni za trenutak čitaočevu ruku. Ova bajka za odrasle, kako ju je autorka jednom prilikom nazvala, kao i svaka bajka govori o najvažnijim životnim iskušenjima.

Priča o providnom kralju nagrađena je 2005. prestižnom španskom nagradom za književnost Ke ler.

 

Ekskluzivni intervju s Rosom Monterom, Večernje novosti:

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:643553-Rosa-Montero-Stvarnost-se-sastoji-i-od-snova-i-od-ludila

792,00 RSD.

Kategorija:
Format

14×20

Broj strana

440

Pismo

latinica

Povez

mek

Godina izdanja

2016

ISBN

978-86-89597-05-9

Korice

Škart

Autor

Rosa Montero

Prevod

Danijela Pejčić

Edicija

Naš svet