Štrik vas poziva na Festival novog stvaralaštva Njena zemlja koji će se po četvrti put održati 16. i 17. decembra, od 18 do 21 časova. Zbog epidemiološke situacije, i ovogodišnju proslavu nove književnosti na Njenoj zemlji pratićemo uživo na Štrikovom YouTube kanalu, dakle pravo je vreme da nas zapratite. 

Priču o opsanim vezama u evropskoj ženskoj književnosti započećemo predstavljanjem novog Štrikovog izdanja, romana Priča o utvarama austrijske književnice Laure Frojdentaler. O romanu koji se 2019. našao na listi dobitnika Nagrade za književnost Evropske unije, razgovaraće književnica Jelena Marinkov i prevodteljka Spomenka Krajčević. 

Nakon Priče o utvarama, sledi razgovor o najiščekivanijoj knjizi koju smo do sada najavile: sabranim pričama Silvije Plat. O knjizi Džoni Panika i Biblija snova, govoriće književna teoretičarka Brana Miladinov. 

Prvi dan festivala završićemo pričom o Ali Smit. Ljubica Pupezin, glavna i odgovorna urednica IK Štrik, upoznaće vas sa stvaralaštvom ove fantastične autorke i najaviti čuvenu tetralogiju nazvanu po četiri godišnja doba. 

Prvi festivalski dan možete pratiti na sledećem linku: klik 

Drugi dan festivala, otvoriće priča o romanu Sestre, britanske književnice Dejzi Džonson. Prevoditeljka Jelena Filipović i Slavka Vlalukin proveriće zaslužuje li Dejzi poređenje sa velikom Širli Džekson.

O Spartankama Sare Pomeroj i značaju ove knjige, govoriće Svetlana Slapšak, književnica i teoretičarka i Lada Stevanović, viša naučna saradnica u Etnografskom muzeju. 

Festival će zatvoriti tribina Opasne veze: klasične teme u ženskoj književnosti, u kojoj će učestvovati književna kritičarka i teoretičarka Vladislava Gordić Petković, književnica Lejla Kalamujić i književnik i prevodilac Alen Bešić. 

Drugi festivalski dan možete pratiti na sledećem linku: klik 

Okolnosti su i dalje drugačije, ali ni mi se ne damo! Slaveći novu umetnost, slavimo bolji život i zato ne propustite da budete deo Njene zemlje. 

Festival je podržala Evropska unija kroz program Kreativna Evropa.