Izdavačka kuća Štrik organizuje prvi put festival Njena zemlja, festival novog stvaralaštva, koji će se održati u Domu omladine Beograda, 18-20. septembra.

Ovogodišnji festival nosi naziv ONE SMO MI i zasniva se na predstavljanju rada značajnih žena iz istorije i našeg, savremenog doba.

Glavna gošća festivala biće Ratka Denemarkova, ugledna češka književnica, koja je najprevođenija savremena autorka među češkim piscima, i koja je jedina dobila najprestižniju književnu nagradu u češkoj Magnezija litera čak tri puta, kao i mnogobrojna međunarodna priznanja. Tokom festivala, biće predstavljena dva njena romana Novac za Hitlera (IK Heliks) i Prilog istoriji radosti (Štrik).

Pored predstavljanja novih knjiga, tokom festivala biće otvorena i izložba Ženski portreti. Takođe, Štrik će predstaviti, prvi put u Srbiji, novi, digitalni vid približavanja izdavaštva i knjiga publici preko scpecijalizovane aplikaciju za android, koju će čitateljke i čitaoci moći besplatno da preuzmu sa Google Play Storea. Tokom festivala biće održana i tribina: Žensko telo kao bojno polje – odnos društva prema nasilju nad ženama.

Da nikada ne zaboravimo naše pretkinje zbog kojih sada žene imaju pravo glasa, pravo na obrazovanje, rad, ljubav. Da nikada ne zaboravimo da su se, boreći se za žene, one borile za sve nas, za društvo u celini. Da nikada ne zaboravimo da samo u ravnopravnom, solidarnom i slobodnom društvu možemo biti sposobne i srećne pojedinke i pojedinci. Da nikada ne zaboravimo da se na nepravdu i prisilu ne žmuri, da se ne plašimo, da uvek učestvujemo, da ne posmatramo i ne trpimo na margini. Jer ovo je naša zemlja, naš život, naša borba.

 

Program

 

Utorak, 18. 9. / Klub DOB i hol na spratu:

18.00 promocija knjige „Stvari koje padaju s neba“ finske autorke Selje Ahave i predstavljanje projekta „Ženski dekameron, za novu renesansu u evropskoj književnosti“, koji je podržala Kreativna Evropa. Klub DOB

 

Učesnice i učesnici:
Ljubica Pupezin, urednica u IK Štrik
Jelena Lengold, književnica
Zoran Janković, književni i filmski kritičar
+ Dušica Božović iz Helsinkija šalje prevoditeljske pozdrave

 

20.00 svečano otvaranje Festivala novog stvaralaštva Njena zemlja i izložbe Ženski portreti. Hol na spratu

Učesnice i učesnici:

Stanislava Barać, književna istoričarka i autorka izložbe: „O novoj ženi“
Biljana Dojčinović, književna teoretičarka: „Nova žena 90-ih“
Igor Perišić, književni teoretičar: „Ženski portret 21. veka – lik nove žene u knjigama Mirjane Đurđević“

 

20.45 koktel. Hol na spratu

…………………………

Sreda, 19. 9. / Klub DOB i hol na spratu

19.00 promocija i potpisivanje knjiga Prilog istoriji radosti (IK Štrik) i Novac za Hitlera (IK Heliks) Ratke Denemarkove. Kratak video-zapis povodom knjige Prilog istoriji radosti. Razgovor o romanima s autorkom.

Učesnice:
Petra Feikova, konzulka Ambasade Češke Republike u Beogradu, uvodna reč
Ratka Denemarkova, književnica
Tamara Krstić, novinarka i književna kritičarka
Marija Nenezić, novinarka i književna kritičarka
Ljubica Pupezin, urednica u IK Štrik

 

……………………….

 

Četvrtak, 20. 9. / Sala Amerikana

19.00 Tribina: One smo mi

Učesnice:
Ratka Denemarkova, književnica
Tatjana Rosić, književna teoretičarka
Ivana Pantelić, istoričarka
Tamara Skrozza, novinarka
Moderatorka: Ljubica Pupezin

Razgovor je podeljen na delove, prema junakinjama romana Prilog istoriji radosti:

Ingrid Vizental – nasilje nad ženama u ratu. Društvena ne/prihvatljivost i ne/vidljivost nasilja nad ženama u ratu, u miru; kroz istoriju.
Dijana Adler – borba žena protiv nasilja; individualni i društveni aktivizam. Šta je sve javno nasilje nad ženama? Načini borbe.
Birgit Strather – književnost kao sredstvo za iskazivanje istine. Da li književnost danas ima tu ulogu?
Erika Vajs – žena je telo, telo je bojno polje na kom je lako pobeđivati. Žena u medijima. Bez ključa za patrijarhalno-konzervativistički-šovinističko-religiozni lokot?
21.30 Zatvaranje festivala – slatko posluženje iz ukusne Šume / Hol na spratu

 

Biografije Učesnika

Ratka Denemarkova
Ratka Denemarkova (1968) češka je književnica, dramaturškinja, autorka televizijskih scenarija, prevoditeljka. Denemarkova je jedina među češkim piscima koja je dobila prestižnu nagradu Magnezija litera čak tri puta, u tru različite kategorije – prevod (za prevod s nemačkog dela nobelovke Herte Miler), prozu i esejistiku. Studirala je češku i nemačku književnost, na čemu je i doktorirala. Autorka je nekoliko romana A já pořád kdo to tluče, Novac za Hitlerea (IK Heliks, Beograd, 2018), Kobold i Prilog istoriji radosti (IK Štrik, Beograd, 2017). Dela Ratke Denemarkove prevedena su na preko dvadeset jezika, što je čini jednom od najprevođenijih savremenih čeških autorki. Dela su joj izvođena i u pozorištu, a prema knjizi US 2 snimljen je i film.

Denemarkova je samo ove godine dobila jednogodišnju prevodilačku stipendiju u Gracu, bila je rezidentkinja centra John Fowles Center for Creative Writing & Literary Studies u Los Anđelesu, neposredno pre gostovanja u Beogradu bila je na promotivnoj čitalačkoj turi po Italiji upravo u vezi s romanom Prilog istoriji radosti, a odmah nakon učešća na festivala Njena zemlja, putuje za Španiju na Hay Festival Segovia.

Ratka Denemarkova živi u Pragu sa ćerkom Ester i sinom Janom.

 

Jelena Lengold

Rođena 1959. u Kruševcu. Do sada je objavila četrnaest knjiga, sedam zbirki poezije, šest knjiga priča i dva romana. Zastupljena je u mnogim antologijama poezije i priča, a knjige su joj prevedene i objavljene na više stranih jezika. Za knjigu pesama “Sličice iz života kapelmajstora” dobila je nagradu Đura Jakšić. Za zbirku priča “Vašarski mađioničar” dobila je nagrade Biljana Jovanović, Žensko pero, Zlatni hit liber i Nagradu Evropske unije za književnost. Za knjigu pesama “Bunar teških reči” dobila je nagradu Jefimijin vez. Za zbirku priča “Raščarani svet” dobila je Andrićevu nagradu. Živi u Beogradu.

(fotografija Miloš Lužanin)

 

Zoran Janković

Završio je Filozofski fakultet (engleski jezik i književnost) Univerziteta u Novom Sadu. Uz Đorđa Bajića i Ivana Velisavljević, autor je Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017 objavljenog početkom ove godine u izdanju Filmskog centra Srbije. Osim toga, autor je eseja „Nikad pokoran: Marble Ass Želimira Žilnika“ u zborniku „Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma“. Sarađivao je ili sarađuje s popularnima štampanim i elektronskim medijima, kao što su: Film New Europe, Yellow Cab, Huper, Pressing, NIN, Status, Filaž, Optimist, Etnoumlje, Pazi, snima se!… Od 2007. do 2013. godine pisao je književne prikaze, recenzije albuma i filmova, tematske tekstove i kolumne za veb-magazin Popboks, a od 2013. piše za City Magazine. Stalni je saradnik emisije „Velika iluzija” na RTS-u i urednik portala Filmskog centra Srbije.

(fotografija Maja Medić)

 

Stanislava Barać

Naučna saradnica u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, od 2004. godine angažovana na projektu specijalizovanom za proučavanje književne periodike, kojim od 2016. i rukovodi. Diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Učestvovala u više nacionalnih, bilateralnih i multilateralnih međunarodnih naučnih projekata. Organizovala i uredila (sa Vesnom Matović) konferenciju i zbornik radova Časopis Ruski arhiv (1928–1937) i kultura ruske emigracije u Kraljevini SHS/Jugoslaviji; organizovala i konferencije: Časopis Žena danas 1936–1940 i Časopisi za decu: jugoslovensko nasleđe 1918–1991. Autorka je dve monografske knjige (Avangardna „Misao“, 2008; Feministička kontrajavnost. Žanr ženskog portreta u srpskoj periodici 1920–1941, 2015) i preko trideset naučnih studija. Članica Centra za jugoslovenske studije. Glavna oblast istraživanja: srpska i jugoslovenska književnost 20. veka, posebno u periodu između dva svetska rata, a započela je i istraživanja feminističke periodike koja su se ubrzo utemeljila i kao jedno od produktivnijih naučnih polja u okviru studija roda i medija na globalnom planu.

  

Igor Perišić

Književni teoretičar, retko kritičar, ponekad esejista. Rođen je u Zrenjaninu 1974. godine. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za Opštu književnost i teoriju književnosti. Od oktobra 2006. radi u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. Tokom 2014. završio postdoktorsko usavršavanje na Univerzitetu u Notingemu. Objavio knjige “Gola priča” (2007), “Uvod u teorije smeha” (2010, drugo izdanje 2012), “Utopija smeha” (2013) i “Kritika i metakritika” (2014), kao i pedesetak studija, članaka i eseja u naučnim zbornicima, časopisima i književnoj periodici. Privodi kraju rukopis knjige “Ženski portreti”. Jedan je od urednika međunarodnih naučnih časopisa “Književna istorija”, “Filološke studije” i “The Dostoevsky Journal”. Bio je predsednik UO Srpskog književnog društva (2016).

 

Biljana Dojčinović

Redovna profesorka na Odseku za Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Jedna od osnivačica Centra za ženske studije u Beogradu, kao i Indok centra Asocijacije za žensku inicijativu. Članica uređivačkog odbora za srpskohrvatski u časopisu Feminist Europa od 2003. Glavna urednica Genera, časopisa za feminističku teoriju, od 2002. do 2008. Članica upravnog odbora i odbora direktora COST Action IS0901, Women Writers in History: Toward a New Understanding of European Literary Culture. Od 2011. rukovoditeljka istraživačkog projekta Knjiženstvo – teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku od 1915. godine. Glavna urednica elektronskog časopisa Knjiženstvo, časopisa za studije književnosti, roda i kulture. Članica је John Updike Society, kao i uredništva John Updike Review od njihovog osnivanja.

 

Marija Nenezić

Rođena je u Beogradu. Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je na grupi za srpsku i opštu književnost. Urednica je u Redakciji za kulturu  Radio televizije Srbije, a u periodici objavljuje pikaze dela savremenih domaćih i stranih pisaca.

 

 

Tamara Krstić

Tamara Krstić (Beograd, 1974)  diplomirala na grupi za srpki jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Kao književna kritičarka u domaćoj periodici piše kako o domaćoj tako i o prevedenoj književnosti. Članica je Ninovog žirija kritike koji dodeljuje nagradu za roman godine. Urednica je emisije „Kod dva bela goluba“ na Radio Beogradu 1. Kao novinarka prati kulturnu, medijsku, književnu i pozorišnu scenu.

 

 

Tamara Skrozza

Novinarstvom se bavi 21 godinu – najpre kao novinarka Radio Indexa, a potom Vremena, Cenzolovke, FoNeta i brojnih drugih medija. Aktivna u borbi za slobodu medija i govora, primenu profesionalnih standarda u novinarstvu, rodnu ravnopravnost i prava manjina – čime se bavi kako u medijima i na treninzima koje vodi, tako i na različitim međunarodnim i domaćim konferencijama. Članica upravnih odbora Crte i Fonda za otvoreno društvo. Dobitnica nagrade „Jug Grizelj“ za vrhunske domete u novinarstvu, nagrade za Ličnost godine OEBS-a za 2016, kao i nagrade „Osvajanje slobode“ koja se dodeljuje ženama zaduženim za afirmaciju demokratije, ljudskih prava i tolerancije.

 

Tatjana Rosić

Redovna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, naučna saradnica na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu i gostujuća profesorka na doktorskom programu Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Tokom akademske 2016-17 godine bila je gostujuća profesorka na odseku za slavistiku Univerziteta Mičigen, SAD. Doktorila, magistrirala i dipolmirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bila je stipendista Centralnoevropskog Univerziteta i Instituta za otvoreno društvo u Budimpešti, članica uredničkog odbora regionalnog časopisa Sarajevske sveske, Belgrade Journal of Media and Communications, FMK i časopisa “Ženske studije” Centra za ženske studije u Beogradu.

Kao autor i koordinatorka učestvovala je u brojnim nacionalnim, regionalnim i međunarodnim projektima koji se odnose na pitanja rodne, kulturne i medijske politike. Uredila je više knjiga i bila autorka sledećih: (Anti)utopije tela: reprezentacija maskuliniteta u savremenoj srpskoj prozi, Mit o savršenoj biografiji: Danilo Kiš i figura pisca u srpskoj kulturi, Proizvoljnost dnevnika: romantičarski dnevnik u srpskoj književnosti.

(fotografija Goranka Matić)

 

Ivana Pantelić

Radi kao naučna saradnica u Institutu za savremenu istiriju u Beogradu. Doktorsku diseratciju, „Jovanka Broz i srpska javnost od 1952. do 2013. godine“, odbranila je na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakukteta Univerziteta u Beogradu, gde je završila i osnovne studije. Osnovne studije istorije završila je na Filozofskom fakuktetu u Beogradu. Bavi se proučavanjem istorije roda, a posebno procesima emancipacije žena tokom 20. veka. Samostalno je objavila monografije Partizanke kao građanke – društvena emancipacija partizanki u Srbiji 1945–1953 i Uspon i pad prve drugaruce Jugoslavije, Jovanka Broz i srpska javnst 1952-2013.  Kao koautorka sa Danilom Šarencem objavila je monografiju Dve polovine sećanja: partizanski dnevnici kao izvor za istoriju Drugog svetskog rata. Bila je urednica i koautorka knjige Dvadeset žena koje su obeležile 20. vek u Srbiji. Naučne radove na temu emancipacije žena objavljuje u relevantnim domaćim i inostranim časopisima.

 

Ljubica Pupezin

Urednica i vlasnica Izdavačke kuće Štrik. Diplomirana filološkinja opšte književnosti s teorijom književnosti. Radila kao novinarka, književna kritičarka, PR i organizatorka programa Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, lektorka, ponekad prevodi s engleskog, ponekad i piše, ponekad to i objavljuje. Direktorka nekadašnje Agencije za lekturu i prevođenje Štrikla, iz koje je nastao Štrik. Autorka Festivala novog stvaralaštva Njena zemlja.

 

 

Organizator:
Izdavačka kuća Štrik

Suorganizatori:
Ambasada Republike Češke u Beogradu
Dom omladine Beograda

Podrška:
Program „Kreativna Evropa“ Evropske unije
Izdavačka kuća Heliks

Medijski prijatelji:
Danas, NIN, Bookvar.rs, SeeCult, City Magazine