Biografija

Autor fotografija

Maja Anđelou

Maja Anđelou (Margarita Eni Džonson, 1928–2014), američka je pesnikinja, prozaistkinja, glumica i scenaristkinja, koja je napisala preko trideset književnih dela u kojima se mahom bavi problemima ekonomske, rasne i seksualne potlačenosti.

Detinjstvo i ranu mladost, Anđelou je provela kod bake, što je opisala u svojoj prvoj autobiografskoj knjizi Znam zašto ptica u kavezu peva (prvi put objavljena 1969, film 1979). Knjiga je nominovana za Nacionalnu nagradu za književnost i dve godine je bila na listi bestselera Njujork tajmsa.

Tokom 1940. Anđelou živi kod majke u San Francisku, gde je radila sve i svašta: bila je konobarica, kuvarica, plesačica, pevačica u noćnim klubovima, ali i prostitutka.

Kasnih 50-ih preselila se u Njujork i dobila ulogu u operi Porgi i Bes Džordža Geršvina. S trupom je obišla 22 zemlje Evrope i Afrike. Početkom 60-ih odlazi u Kairo, gde je radila za Arab Observer. Kasnije se preselila u Ganu i tamo pisala za African Review, Ghanaian Times i Ghanaian Broadcasting Company. U to vreme učila je i savladala francuski, španski, italijanski i arapski jezik, kao i zapadnoafrički jezik fanti. U Gani je upoznala Malkolma X, s kojim je uspostavila prepisku u narednim godinama. Nakon povratka u SAD blisko sarađuje i s Martinom Luterom Kingom.

Maja Anđelou bila je prva Afroamerikanka čiji je scenario pretočen u film Georgia, Georgia. Scenario je nominovan za Pulicerovu nagradu. Glumila je u nekoliko filmova i televizijskih serija, uključujući i mini-seriju Koreni. Rediteljski debi imala je s filmom Down in the Delta.

Nije imala formalno visoko obrazovanje, ali zvali su je Dr Anđelou, a 1981. postala je i profesorka Američkih studija na univerzitetu u Severnoj Karolini.

Dobitnica je Nacionalne medalje za umetnost, Linkolnove medalje, kao i najvišeg državnog odlikovanja Predsedničke medalje slobode.