U mirnoj budimpeštanskoj Ulici Katalin kuće gledaju na Dunav i imaju zajedničke bašte. U tom idiličnom svetu odrastaju majorov sin Balint, ćerke upravnika Elekesa, Irena i Blanka, i mala Henrijeta Held, ćerka jevrejskog zubara. Ali počinje rat koji nasilno menja sve, pa i odnose među decom u Ulici Katalin. Ni posleratno vreme, međutim, neće doneti mir. Sudbine junakinja i junaka ovog romana isprepletaće se na neočekivane načine pokazujući svu surovost života
Kao i u romanu Daljine, Magda Sabo temeljno istražuje na koje sve načine, bili mi toga svesni ili ne, nanosimo patnju onima koje volimo. Ulica Katalin dirljiva je i u isto vreme sumorna priča o tome šta se dešava s vezama koje uspostavljamo u detinjstvu, vezama neponovljivim i upečatljivim, koje nas prate kroz ceo život makar i kao sene.
Roman Ulica Katalin dobitnik je nagrade Cévennes za najbolji evropski roman.

 

 O autorki

  • Magda Sabo

    Magda Sabo (1917–2007) jedna je od najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih književnica. Objavila je preko pedeset književnih dela: zbirki pesama, romana, omladinskih romana, drama, priča, eseja i studija. Rođena je u Debrecinu, gde je stekla klasično obrazovanje. Književnu karijeru počela je kao pesnikinja. Turbulentne 1949. vest . . .