Zadnja korica
Zavirite u knjigu
Akcija!

Džoni Panika i Biblija snova

Ispovedna snaga Silvijine poezije preobražava se ovde u distancirano pripovedanje, retko kada u formi prvog lica, kojim se izlažu žanrovski i tematski prilično raznolike pripovesti kako o silovitim tako i o jedva primetnim gibanjima u svetu, među ljudima, u sećanju ili u fantaziji umetničkog uma.

Priče podjednako odlikuje pobuna koliko i zapitanost nad slepilom i gluvoćom sveta nesposobnog da izuzetnost i različitost shvati i apsorbuje. Kroz mnoge priče provejava identitetska strepnja – strah divljeg kreativnog duha žene od utapanja u matrice domaćičkog i majčinskog perfekcionizma. Svima im je pak zajedničko grabljivo poetsko oko koje munjevito hvata pojedinosti i sitnice, u punoći njihove čulnosti, i njima zasićuje pregledno fabularno pripovedanje, tvoreći pritom jednu paralelnu mrežu značenja, oslonjenu na arhetipsku slikovnost i simboličnost mitotvorstva.

U najboljoj modernističkoj tradiciji, onoj koja deli svoju ranjivost i ushićenost s romantizmom, priče Silvije Plat, i kad se nižu kao isečci banalnog života, kriju bleskove – male epifanije kojima svakodnevica nagrađuje (ili kažnjava?) one koji hodaju otvorenih očiju i hteli bi da polete.

Brana Miladinov

1.452,00 RSD.

Kategorije: , ,
Broj strana

394

Format

13×20

Godina izdanja

2021

ISBN

978-86-89597-56-1

Korice

Dragana Nikolić

Pismo

latinica

Povez

mek

Autor

Silvija Plat

Prevod

Bojana Dodić,

Đorđe Tomić,

Marija Obadović

Edicija

Klasika

Kritike

Kritika uvek nema.

Ostavite komentar mogu samo registrovani korisnici koji su kupili ovaj proizvod.