Biografija

Autor fotografija

Džejn Bouls

Ceo opus Džejn Bouls sastoji se od jednog romana, jedne drame i šest priča. Pa ipak, njenu književnost visoko su vrednovali kako njeni savremenici, poput Trumana Kapotea, Tenesi Vilijamsa i Džona Ešberija, tako i potonje generacije poput Ali Smit. Neobična i upečatljiva dela Dežjn Bolus manje su poznata široj publici, a veoma često im ni kritika nije bila naklonjena. Jedna od dve ozbiljne dame, gospođica Gering, na neke ljude delovala je pomalo uznemirujuće, stoji u romanu, i često je ljude morala da tera na razgovor. Slično je i sa samim delima Džejn Bouls, pomalo su neprijatna, pomalo ekscentrična, pomalo uznemirujuća, i razgovaraju samo s čitaocima nesklonim osrednjosti. Ili ćete ih udariti kišobranom (kao što će jedna malograđanka udariti gospođicu Gering) ili obožavati.

Džej Bouls rođena je u Njujorku 1917. Kao adolescentkinja obolela je od tuberkuloze kolena i majka ju je odvela u sanatorijum u Švajcarskoj, gde će brojne mesece provesti s nogom u šinama. U tom periodu javila se u njoj ogromna ljubav prema književnosti, ali i niz isto tako intenzivnih opsesija i strahova. Po povratku u Njujork, počela je da eksperimentiše s pisanjem romana i upustila se u seksualne avanture i s muškarcima i sa ženama.

Pola Boulsa upoznaje 1937, i naredne godine njih dvoje će se venčati. Medeni mesec provode putujući po Centralnoj Americi, koja će kasnije poslužiti Džejn kao mesto dešavanja jednog dela romana Dve ozbiljne dame. Roman je objavljen 1943. Kritika ga većinom nije razumela. Danas ima armiju obožavalaca.

Pol 1947. odlazi u Maroko da radi na romanu Čaj u Sahari. Naredne godine Džejn mu se pridružuje i nastavlja da piše, i to priče. Objavljuje nekoliko, uključujući i remek-delo Izviđački kamp Katarakt. Počinje i rad na drami U letnjikovcu. Drama će biti izvedena na Brodveju 1953., uz mešovite kritike. Džejn odlazi u Tandžer i nastavlja da piše, ali posvećuje se pre svega ljubavnoj vezi s Marokankom Šerifom, aferama s drugim ženama, i društvenom životu koji se često sastojao od pijanki.

Godine 1957. doživljava jak moždani udar zbog kojeg skoro potpuno gubi vid. Uprkos tome, rukopis za rukopisom svedoči o njenoj borbi da nastavi da piše. Stanje joj se pogoršavalo i posle boravka u različitim bolnicama, umire 1973.

Svojom ličnošću Džejn Bouls očarala je brojne ljude. Bila je izvanredno visprena i duhovita i uvek je radila i govorila neočekivane stvari. Bila je u svakom smislu iznenađujuća, u jednom trenutku tajanstvena a već u sledećem urnebesno smešna - isto kao i njena dela.