Ne propustite – TRI knjige za 990 din!

Zašto zima ne bi bila brazilska? Tri romana poznatih brazilskih autorki, svaki na svoj način, dočaraće vam ovu uzbudljivu zemlju, i to samo za 990 dinara. Naručite preko našeg sajta „Tri Marije“ Rakel de Keiroz, „Devojke iz Sao Paula“ Ližije Fagundes Teles i „Seksualni život ružne žene“ Klaudije Tažes, ušuškajte se u omiljenoj fotelji, uz omiljeni čaj ili brazilsku kafu, još bolje, i zimsko putovanje u topli Brazil može da počne.
Pošaljite svoju narudžbinu na prodaja@strik.rs i za samo 990 dinara uživajte u tri izvrsna romana.
Roman „Tri Marije“ Rakel de Keiroz prati odrastanje i sazrevanje Marije Auguste, devojčice prerano ostale bez majke i kao i mnoge njene vršnjakinje, poverene na staranje i vaspitanje časnim sestrama u katoličkoj školi, gde upoznaje druge dve Marije, Mariju da Gloriju i Mariju Žoze. To su tri prijateljice, tri zvezde iz sazvežđa Tri Marije, tri životna principa. Hoće li Marija koja pređe granice biti srećnija od one koja se povinuje društvenim obrascima? Koliko će snage biti potrebno da se sija na pustom nebu izneverene ljubavi?
Jedna od najvećih brazilskih spisateljica i prva žena koja je postala članica Brazilske književne akademije, Rakel de Keiroz, pruža nezaboravne portrete devojaka koje pokušavaju da nađu sreću u stvarnom svetu, toliko različitom od onog iz njihovih omiljenih ljubavnih romana, svetu u kom je samo muškarcima dopušteno sve.
Jedan od najvažnijih brazilskih romana 20. veka, „Devojke iz Sao Paula“ Ližije Fagundes Telse, uzdrmao je Brazil progovorivši o brutalnostima režima Emilija Garastazua Medisija. Roman prati živote tri prijateljice Lorene Vaz Leme, bogatašica u potrazi za ljubavlju, Lije de Melo Šulc, levičarke i gerilke, i Ane Klare Konsejsao, lepotice iz favele – simbola društvenih kategorija u Brazilu – koje u samo dva dana proživljavaju dramatične trenutke koji će ih zauvek izmeniti.
Roman „Devojke iz Sao Paula“ spada među najznačajnija dela čuvene brazilske književnice Ližije Fagundes Teles, ali je istovremeno i jedan od najhrabrijih brazilskih romana 20. veka.
Ližija Fagundes Teles proslavljena je brazilska spisateljica, druga žena koja je, posle Rakel de Keiroz, postala članica Brazilske književne akademije. Dobitnica je brojnih priznanja, među kojima se ističe i nagrada Kamois, najvažnija književna nagrada koja se dodeljuje za dela na portugalskom jeziku. Brazilska književna akademija nominovala je 2016. Ližiju Fagundes Teles za Nobelovu nagradu za književnost.
Klaudija Tažes, savremena brazilska književnica, tvrdi da se ponovo rodila kada je počela da piše. Pre nego što je postala spisateljica, već se bila dokazala u advertajzingu, kao kopirajterka. Bila je, kako kaže, skoro srećna, ali joj je, ipak, nešto nedostajalo. Prazninu je nadomestila osmišljavanjem priča i likova. „I tako sam prestala da posećujem psihijatra.” Ustala je sa psihijatrijskog kauča i počela da pronalazi lepotu u svakodnevnim ljudskim nedaćama i poteškoćama, napravivši od toga glavnu temu svojih dela.
Njeni likovi su sasvim obični ljudi, ali čitalac ne može da se ne zaljubi u njih. „Osvajaju svojim unutrašnjim olujama, iako nemaju baš puno vrlina“, tvrdi autorka. Kad je pitaju da li je i sama proživela to o čemu piše, Klaudija odgovara: „Da mi se sve to zaista izdogađalo, dosad bi se mnogo više zabavila u životu.“
U bestseleru „Seksualni život ružne žene“, Klaudija Tažes govori o potrazi za ljubavlju žena, ali i muškaraca, i koliko nas u tome ometaju ne naš izgled i unutrašnje biće već stereotipi, predrasude i društveni strahovi umotani u bleštave laži. Duhovita priča bez pretencioznih pouka, istinita i u smehu i u suzama.

Ko kaže da je leto prošlo

januar 11, 2018

NOVA ŠTRIKOVA AKCIJA

januar 11, 2018