PRIJAVITE SE NA RADIONICU KNJIŽEVNE KRITIKE MLADA EVROPA ČITA

U okviru projekta „Njena priča je i tvoja priča“, u saradnji sa izdavačkom kućom Štrik i regionalnim partnerima, Naratorium vas poziva na radionicu književne kritike za mlade o savremenoj književnost koju pišu žene: MLADA EVROPA ČITA. Na radionicu se mogu prijaviti osobe starosti od 18 do 25 godina, koje pišu na srpskom, bosanskom, hrvatskom ili crnogorskom jeziku.

Na radionici će odabrani polaznici/e kritički propitivati tokove u savremenoj evropskoj književnosti koju pišu žene. U fokusu će se naći sljedeći naslovi: Godine (Ani Erno), Da li je majka mrtva (Vidgis Jurt), Glumica (En Enrajt), Godina bisera (Zuzana Brapcova), Zemlja u kojoj se nikad ne umire (Ornela Vorpsi) i Stari bunar (Magda Sabo).

Prijave je potrebno poslati na e-mail: youngeuropereads@gmail.com do 05.11.2023. (do ponoći). Prijave trebaju sadržati biografiju i jedan autorski tekst. U obzir dolaze kritika, naučni rad, esej, osvrt ili komentar na bilo koju pročitanu knjigu iz oblasti književnosti.

Zadaci za kandidate/kinje koji/e prođu selekciju su sljedeći:

Obavezno prisustvo na radionicama (sve radionice će se održavati online putem Zoom aplikacije) koje će voditi eminentne regionalne kritičarke i naučnice.

Pisanje 6 kritika.

Najuspješniji tekstovi sa radionica će biti objavljeni u cijelom regionu na web stranicama značajnih institucija i portala koji se bave književnošću: Naratorium (BiH), KC Danilo Kiš (Slovenija), Strane (BiH), Bookvica (Srbija), Booksa (Hrvatska), Normalizuj (Crna Gora), IK Štrik (Srbija).

Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Potvrde o sudjelovanju poslat će se odabranim kandidatima/kinjama najkasnije do 10.11.2023. godine, uz detaljan program rada.

Radionice će biti organizovane tokom 2023. i 2024. godine u zavisnosti od termina objavljivanja navedenih knjiga u izdavačkoj kući ŠTRIK.

Radionice MLADA EVROPA ČITA organizuju se u okviru projekta „Njena priča je i tvoja priča, univerzalne vrijednosti ženske evropske književnosti“ pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope.

Štrik knjige na sajmu knjiga u Podgorici

oktobar 27, 2023

Festival novog stvaralaštva Njena zemlja: decenija naše priče

oktobar 27, 2023