Ove godine naš i vaš Štrik proslavlja deceniju postojanja. Deo naše proslave biće i Festival novog stvaralaštva Njena zemlja koji će se po šesti put održati 17. i 18. novembra, u Štrik kafe knjižari, u Vlajkovićevoj 7.

U dva festivalska dana, predstavićemo nove naslove s našeg Štrika, porazgovarati o tome koliko je i na koji način izdavaštvo povezano s ekologijom, ali i probati da vam pokažemo kako izgleda Štrik iza kulisa.

U petak, 18. novembra, s početkom u 17.30 časova, festival Njena zemlja započećemo panelom Knjige bez otiska? – Zelena tranzicija u izdavaštvu. Na panelu će govoriti Ljubica Pupezin, osnivačica i glavna urednica Štrika; Sandra Bakić Topalović, urednica u IK ODISEJA I Katarina Ješić, urednica u IK HELIKS.

U 19 časova počeće još jedan Razgovor s prijateljicama u okviru kojeg ćemo predstaviti roman Zemlja u kojoj se nikad ne umire Ornele Vorpsi, gošće ovogodišnje Nove zemlje. S Ornelom Vorpsi će razgovora Aleksandra Aksentijević.

Drugi festivalski dan započećemo u 18 časova i to Razgovorom s prijateljicama tokom kojeg ćemo predstaviti zbirku drama Lejle Kalamujuć Šake pune oblaka. S Lejlom će razgovarati njena prijateljica i izvršna urednica izdanja, Jelena Nidžović.

Festival će zatvoriti razgovor Mi o Štriku: kad pre 10 godina?! Ljubicu Pupezin, Mariju Obadović i Slavku Vlalukin propitivaće Aleksandra Aksentijević i tom prilikom ćete saznati zašto se Štrik zove baš Štrik, zašto uglavnom objavljujemo žene i kako uopšte biramo knjige koje objavljujemo.

Vidimo se u Štrik kafe knjižari 17. i 18. novembra, jer ova priča je tek počela.

Festival je podržala Evropska unija kroz program Kreativna Evropa.