Plati manje, čitaj pre svih: roman „Jesen” Ali Smit

Po super povoljnoj ceni, u pretprodaji, nabavite novu knjigu s našeg Štrika. Do 10. jula omogućujemo popust od 40% za kupovinu romana „Jesen” britanske književnice Ali Smit.

Neobičan čovek doseljava se u komšiluk. Elizabet je tek devojčica od osam godina, a Danijelu je skoro osamdeset, no od trenutka kada se budu sreli, neće se odvajati jedno od drugog, makar bili udaljeni kilometrima i godinama. Taj starac na zalasku životnog puta i devojčica koja je tek na početku života, pružiće jedno drugom ljubav i razumevanje kakvo je moguće samo između dva čista ljudska bića.
U trenutku kada roman počinje Danijelu Gluku je preko 100 godina. On uglavnom spava, ili bar tako Elizabet misli. Redovno ga posećuje i pored njega čita knjigu, jer retki su trenuci kada se Danijel budi iz dubokog sna, sličnog komi, i promrmlja tek pokoju rečenicu. Ali Danijel je naučio Elizabet šta je mašta.

Ovo jedna od onih knjiga čije se rečenice lepe za uspomene: „Došlo je vreme da ljudi jedni drugima drže predavanja. Niko više ni s kim ne pokušava da razgovara.“ „Putovanje kroz vreme je moguće … Neprestano putujemo. Iz trenutka u trenutak, iz minuta u minut.“ „Niko nije govorio kao Danijel. I svi su govorili kao Danijel.“ „Umorna sam od vesti. Umorna sam od toga kako nevažne stvari prikazuju kao važne.“ „Pronaći ću je u jesen / Jesen ju je poljubila / Jesenja maglina / Letnji brat jesenja sestra / Jesen je prošla, leta više nema.“

Ovo je jedna od onih knjiga koja vas navedu da zastanete. Zaustavite rutinu, led površine krcne i propadnete, jedini pad koji vas vodi na gore, koji tera da se zapitate. Šta radim ja? Kakav je ovo svet koji me okružuje? Zašto samo stojim i posmatram? Ili sklanjam pogled. Jesam li čovek ili uplašena i gladna bezobzirna instiktivna životinja? Kuda žurim? Gde ću stići? Koje granice zapravo moram da pređem? Kad sam se poslednji put radovala/-o? Umem li da prepoznam ljubav? Čega se plašim? Šta su moje uspomene? Ko ih stvara?

Roman „Jesen” deo je književnog eksperimenta koji je ova nagrađivana književnica pokrenula kako bi ispitala može li književnost odgovoriti izazovu savremenog doba u kom je sve dostupno u trenutku kada se desi. I može li književnost da bude deo tih promena. Može li književnost da bude politična a da ostane književnost. I da li treba i da li sme.

Knjigu možete naručiti preko prodaja@strik.rs ili preko Štrikove aplikacije za android „Knjige i druge priče”.

Roman „Jesen” deo je velikog Štrikovog projekta Opasne veze u evropskoj književnosti, koji je podržala Kreativna Evropa.

Ostavite odgovor

Štrik knjige na letnjem Gradskom sajmu knjiga

jun 29, 2022

LETO U ŠTRIKU

jun 29, 2022