Dajna Opolskajte gošća Festivala dobitnika EUPL nagrade

Dajna Opolskajte, litvanska književnica, biće učesnica ovogodišnjeg Festivala dobitnika EUPL nagrade.

Zbirka priča Piramide dana uskoro će se naći na našem Štriku, i promovisaćemo je 17. septembra, u 19 časova, u Štrik kafe knjižari.

Ko je Dajna Opolskajte?

Reč je o nagrađivanoj litvanskoj književnici, koja piše priče i romane za omladinu.

Piramide dana autorkina je druga zbirka priča, objavljena gotovo dve decenije nakon debitantske, a čine je priče koje je u tom periodu objavljivala u različitim književnim časopisima. Proza Dajne Opolskajte nagrađena je dvema najpriznatijim litvanskim književnim nagradama, koje nose imena najpoznatijih litvanskih književnika Antanasa Vajćulajtisa i Jurgisa Kučinasa.

Šta su Piramide dana?

Priče Dajne Opolskajte primer su savremene litvanske književnosti, zanimljive su zbog izbora tema, još zanimljivije zbog načina sagledavanja i obrade tih tema, i veoma zanimljive zbog specifične atmosfere hladnog, žutog i uzburkanog unutrašnjeg nanosa, koja se širi zbirkom. Dajna nas uvodi u svoj svet gde se na neočekivan i napet način sučeljavaju realno i magično, gde obični ljudi prestaju da budu obični kad razbiju sve čaure koje ih navodno štite a u suštini onemogićavaje da žive punom snagom.

Zbirka priča Piramide dana, za koju je 2019. dobila Nagradu Evropske unije za književnost, prvo je delo Dajne Opolskajte prevedeno na srpski jezik.

Predstavljanje romana „Priča o utvarama” Laure Frojdentaler

septembar 12, 2022

Štrikov offline giveaway – „Jesen” i čitalački klub Čitanja i odgovori

septembar 12, 2022