Biografija

Autor fotografija

Rejnaldo Arenas

Rejnaldo Arenas (1943−1990) kubanski je romanopisac, pesnik i dramaturg. Rođen je u ruralnom delu kubanske provincije Orijente, studirao je filozofiju i književnost u Havani i vrlo brzo njegov književni rad bio je zapažen. Arenas je u mladosti podržavao Kubansku revoluciju, ali je kasnije postao oštar kritičar diktature Fidela Kastra i zbog svojih stavova i angažovanih književnih dela, kao i činjenice da nije krio svoju homoseksualnost, postao je žrtva tog režima.
Dela su mu bila zabranjena za objavljivanje, bio je proganjan, a nekoliko godina proveo je u ozloglašenom zatvoru Moro s okorelim kriminalcima. Nakon svega, uspeo je da napusti Kubu i emigrira u Ameriku.
Pored poezije (El Central, Leprosorio), pisao je i prozna dela među kojima se ističe Pentagonija, pet romana koji čine „tajnu istoriju“ postrevolucionarne Kube. U svojim delima Arenas je veliki kritičar Kastrove diktature, društvene hipokrizije, Katoličke crkve, mnogih poznatih kubanskih i latinoameričkih pisaca, kao i konzumerizma i duhovne čame SAD.
Prema autobiografiji Pre nego što padne noć snimljen je istoimeni film, kao i opera, a knjiga je bila na listi Njujork tajmsa deset najboljih knjiga za 1993.