Biografija

Autor fotografija

Džoun Didion

Džoun Didion (1934–2021) američka je književnica i esejistkinja, poznata po svom lucidnom proznom stilu i oštrim prikazima društvenih nemira i psiholoških uvida. Rođena je u Sakramentu, a nakon što je diplomirala na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, Didion je počela da radi za magazin Vog, najpre kao kopirajterka, a zatim i kao urednica. Zajedno s mužem, piscem Džonom Gregorijem Danom, iz Njujorka seli se u Kaliforniju. Par će potom usvojiti ćerku Kitanu.

Džaoan Didion napisala je niz romana i zbirki eseja za koje je dobila brojna priznanja i počasti. Izdvaja se memoarska proza Godina magijskog mišljenja, koja je 2005. dobila Nacionalnu nagradu za nefikcionalnu prozu, kao i francusku Prix Médicis. Didion je roman adaptirala i za pozirište. Godine 2019, knjiga se našla na Gardijanovoj listi najboljih sto knjiga 21. veka.

O svom pisanju, Didion je jednom prilikom rekla: „Pišem da bih saznala šta mislim, šta gledam, šta vidim i šta sve to znači“.

Džona Didion je dobitnica Medalje Edvard Mekdauel, Književne nagrade Sent Luis, nagrade Američke akademije postignuća, Medalje za izuzetni doprinos američkoj književnosti i dr.