Marta Đido, poljska književnica, gošća Beograda i Novog Sada

Marta Đido, poljska književnica, biće gošća Beograda i Novog Sada 17. i 18. septembra. Martin roman „Uživanje” uskoro će se naći na našem Štriku, i prvo ćemo ga promovisati u Beogradu, 17. septembra, u 18 časova, u Poletu.

Već narednog dana, 18. septembra, Marta će gostovati na manifestaciji #nocknjizevnosti koja se održava u Novom Sadu, o čemu ćemo vas uskoro detaljno obavestiti.

Obeležite ove datume u podsetniku jer je došlo vreme da i vi uživate u Uživanju.

Ko je Marta Đido?

Nagrađivana poljska književnica mlađe generacije, režiserka i scenaristkinja. Pored romana, piše kratku prozu i eseje, a bavi se i aktivističkim radom. Roman Uživanje, za koji je 2019. dobila Nagradu Evropske unije za književnost, prvo je njeno delo prevedeno na srpski jezik.

Šta nudi Uživanje?

Devedesete godine prošlog veka, prigradsko naselje Varšave. I dok svi očekuju smak sveta uoči novog milenijuma, dvoje mladih uživaju u sopstvenim telima, prvi put proživljavajući neodoljivu fizičku privlačnost i neutaživu želju da iskuse sve… Iako je njihov susret bio poput sudara komete i Zemlje, oni ne žele da postanu zarobljenici konvencija i zato nikad neće izgovoriti reči „volim” i „te”, zato će se i razdvojiti. Neočekivan susret nakon petnaestak godina, međutim, nateraće ih da preispitaju životne odluke i ponovo se suoče sa erupcijom uzbuđenja koja vodi ka čistom uživanju.

„Uživanje” će vas uvući u vrtlog strasti, priče dvoje junaka isprepletene su poput njihovih tela, jer za Martu Đido telo koje uživa nije tabu. Istovremeno, ovaj ljubavni roman, koji bi se isto tako mogao nazvati i antiljubavnim, u novom milenijumu traži odgovor na drevno pitanje – je li ljubav moguća samo u sopstvenom neostvarenju?

*Autor fotografije Marte Đido je Dawid Markiewicz

Septembarski Gradski sajam knjiga

avgust 29, 2021

Marta Đido, poljska književnica, gošća Beograda i Novog Sada

avgust 29, 2021