Marta Đido, autorka romana „Uživanje”, gošća Beograda

Izdavačka kuća Štrik vas poziva na predstavljanje romana „Uživanje” nagrađivane poljske književnice Marte Đido. U prostorijama Poleta, uz pridržavanje svih epidemioloških mera, o romanu koji se 2019. godine našao na listi dobitnika Nagrade za književnost Evropske unije, govoriće autorka Marta Đido i Mila Gavrilović, prevoditeljka. Razgovor će moderirati Jelena Marinkov, IK Štrik.

Devedesete godine prošlog veka, prigradsko naselje Varšave. I dok svi očekuju smak sveta uoči novog milenijuma, dvoje mladih ljudi uživaju u sopstvenim telima, prvi put proživljavajući neodoljivu fizičku privlačnost i neutaživu želju da iskuse sve… Iako je njihov susret bio poput sudara komete i Zemlje, oni ne žele da postanu zarobljenici konvencija, zato nikad neće izgovoriti reči „volim” i „te”, zato će se i razdvojiti. Neočekivan susret nakon petnaestak godina, međutim, nateraće ih da preispitaju životne odluke.

„Uživanje” će vas uvući u vrtlog strasti dvoje junaka čije su priče isprepletane poput njihovih tela jer za Martu Đidu telo koje uživa nije tabu. Istovremeno, ovaj ljubavni roman, koji bi se isto tako mogao nazvati i antiljubavnim, u novom milenijumu traži odgovor na drevno pitanje: je li ljubav moguća samo u sopstvenom neostvarenju?

Za roman „Uživanje” Marta Đido dobila je Nagradu Evropske unije za književnost.

Plati manje, čitaj pre svih: u pretprodaji roman „Uživanje” nagrađivane poljske autorke Marte Đido

septembar 3, 2021

Odlomak iz romana „Uživanje” nagrađivane poljske književnice Marte Đido

septembar 3, 2021