Podkast #1 – Zašto muškarci ne čitaju žene?

Šta je to ženska književnost, a šta žensko autorstvo? Zašto se pisanju o ženskom iskustvu (temama seksualnosti, odrastanja, starenja…), uporno dodeljuje niži status u književnosti? Zašto se muško iskustvo smatra univerzalnom literarnom temom, a žensko partikularnom i marginalizovanom? Koje su strategije podrivanja patrijarhalnog literarnog koda? To su neka pitanja na koja smo potražile odgovore u razgovoru sa Ljubicom Pupezin, urednicom, osnivačicom i vlasnicom izdavačke kuće Štrik.

U prvom podkastu »Zašto muškarci ne čitaju žene? predstavljamo knjigu Godine, francuske spisateljice i Nobelove laureatkinje Ani Erno, koja je u prevodu Jelene Stakić, nedavno objavljena u Štriku. Tek sedamnaesta književnica koja je dobila Nobelovu nagradu, Ani Erno uvodi žensko iskustvo na velika vrata u najviše vrednovanu književnost, verifikovanu najprestižnijom nagradom na svetu.

»Patrijarhalno kodirana društva podrazumevaju određene uloge za žene, koje onemogućuju potpuni razvoj potencijala, koji ne samo žene, nego neka osoba ima. Koga kod da stavite u te uloge koje su namenjene ženama, bez obzira da li je to muškarac ili vanzemaljac, to su uloge koje su ograničavajuće. Ani Erno je celom svojom poetikom, pa i Godinama, pokazala da žensko iskustvo ni u kom slučaju nije manje vredno. Podrivanje patrijarhalnih modela je samo delo Ani Erno. Ona piše o svom autentičnom ženskom iskustvu i govori vam da je ono jednako prisutno, jednako važno i da ne možete da ga zanemarite i potcenite. I da je dovoljno snažno da postane tema vrhunske književnosti. A to je upravo ono što tradicionalno ustrojeni načini vrednovanja ne prihvataju.« Ljubica Pupezin

Podkast uređuje i vodi dr Biljana Žikić, a montira Jelena Dobrosavljević.

U okviru projekta Njena priča je i tvoja priča, univerzalne vrednosti ženske evropske književnosti i regionalne promocije šest knjiga iz ovog projekta, Kulturni center Danilo Kiš iz Slovenije organizuje šest podkasta pod nazivom Zašto muškarci ne čitaju žene u kojima se kroz razgovor o knjigama analizira tema vrednovanja književnosti koju pišu žene. Nosilac projekta je Štrik iz Beograda, a partneri Naratorium iz Sarajeva i Kulturni center Danilo Kiš iz Ljubljane.

Projekat je podržala Kreativna Evropa.

Kupi tri (ili više) izdanja s našeg Štrika i spakuj ih u Štrikov ceger

decembar 10, 2023

Štrik predstavlja: roman Godina bisera češke književnice Zuzane Brapcove

decembar 10, 2023