Festival novog stvaralaštva Njena zemlja #4 – Opasne veze

Štrik vas poziva na Festival novog stvaralaštva Njena zemlja koji će se po četvrti put održati 16. i 17. decembra, od 18 do 21 časova. Zbog epidemiološke situacije, i ovogodišnju proslavu nove književnosti na Njenoj zemlji pratićemo uživo na Štrikovom YT kanalu, dakle pravo je vreme da nas zapratite.

Priču o opsanim vezama u evropskoj ženskoj književnosti započećemo predstavljanjem novog Štrikovog izdanja, romana Priča o utvarama austrijske književnice Laure Frojdentaler. O romanu koji se 2019. našao na listi dobitnika Nagrade za književnost Evropske unije, razgovaraće književnica Jelena Marinkov i prevodteljka Spomenka Krajčević.

Nakon Priče o utvarama, sledi razgovor o najiščekivanijoj knjizi koju smo do sada najavile: sabranim pričama Silvije Plat. O knjizi Džoni Panika i Biblija snova, govoriće književna teoretičarka Brana Miladinov.

Prvi dan festivala završićemo pričom o Ali Smit. Ljubica Pupezin, glavna i odgovorna urednica IK Štrik, upoznaće vas sa stvaralaštvom ove fantastične autorke i najaviti čuvenu tetralogiju nazvanu po četiri godišnja doba.

Link za praćenje prvog dana festivala: https://www.youtube.com/watch?v=AacNi9K_jBc&ab_channel=%C5%A0trik

Drugi dan festivala, otvoriće priča o romanu Sestre, britanske književnice Dejzi Džonson. Prevoditeljka Jelena Filipović i Slavka Vlalukin, urednica u IK Štrik, proveriće zaslužuje li Dejzi poređenje sa velikom Širli Džekson.

O Spartankama Sare Pomeroj i značaju ove knjige, govoriće Svetlana Slapšak, književnica i teoretičarka i Lada Stevanović, viša naučna saradnica u Etnografskom muzeju.

Festival će zatvoriti tribina Opasne veze: klasične teme u ženskoj književnosti, u kojoj će učestvovati književna kritičarka i teoretičarka Vladislava Gordić Petković, književnica Lejla Kalamujić i književnik i prevodilac Alen Bešić.
Moderatorka festivala: Jelena Marinkov

Link za praćenje drugog dana festivala: https://www.youtube.com/watch?v=Ph4s7xiyuTY&ab_channel=%C5%A0trik

Okolnosti su i dalje drugačije, ali ni mi se ne damo! Slaveći novu umetnost, slavimo bolji život i zato ne propustite da budete deo Njene zemlje.

Program
16. decembar

18 h Predstavljanje romana Priča o utvarama austrijske književnice Laure Frojdentaler, učestvuje prevodteljka Spomenka Krajčević
19 h Predstavljanje sabranih priča Silvije Plat Džoni Panika i Biblija snova, učestvuje književna teoretičarka Brana Miladinov
20 h Predstavljanje romana Ali Smit, učestvuje urednica u IK Štrik Ljubica Pupezin

17. decembar

18 h Predstavljanje romana Sestre engleske književnice Dejzi Džonson, učestvuju: prevoditeljka Jelena Filipović i Slavka Vlalukin, urednica u IK Štrik.
19 h Predstavljanje knjige Sare Pomeroj Spartanke, učestvuju: književnica i teoretičarka Svetlana Slapšak i Lada Stevanović, viša naučna saradnica u Etnografskom muzeju
20h Tribina Opasne veze: klasične teme u ženskoj književnosti, učestvuju: književna kritičarka i teoretičarka Vladislava Gordić Petković, književnica Lejla Kalamujić i književnik i prevodilac Alen Bešić.

Festival je podržala Evropska unija kroz program Kreativna Evropa.

 

Plati manje, čitaj pre svih: u pretprodaji je roman „Priče o utvarama” Laure Frojdentaler

decembar 9, 2021

Festival novog stvaralaštva Njena zemlja #4 – Opasne veze

decembar 9, 2021