Podkast #3 – Zašto muškarci ne čitaju žene?

U trećem podkastu Zašto muškarci ne čitaju žene? predstavljamo knjigu Ornele Vorpsi Zemlja u kojoj se nikad ne umire koju je sa italijanskog na srpski jezik preveo Aleksandar Levi, a izdala beogradska izdavačka kuća Štrik.

Ornela Vorpsi je albanska prozna autorka i vizuelna umetnica koja piše na italijanskom jeziku, a živi u Francuskoj. Kroz četrnaest priča koje nisu ispričane hronološkim redom autorka opisuje svoje odrastanje sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u Tirani, prestonici Albanije.

O knjizi razgovaramo sa prof. dr Svetlanom Slapšak, klasičnom filološkinjom, antropološkinjom, spisateljicom, feministkinjom. Svetlana Slapšak je objavila više od sto knjiga, dobitnica je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada, između ostalog je i počasna predsednica Društva za promociju žena u kulturi iz Ljubljane Mesto žensk/Grad žena.

»Detalji koje autorka iznosi, njena surova fragmentarnost koja je napisana neobično elegantnim jezikom dira u srce zato što je lišena svake mržnje i svake koristi. Jasno je da je knjiga napisana, ne zato da bi nešto pridobila time što će Zapadu otkriti najstrašnije stvari, kao što je inače recept za taj žanr, već je u pitanju samoobračunavanje, viđenje sveta onakav kakav je bio i pokušavanje da se shvati zašto je bio takav. Upravo u ovoj knjizi leži odgovor na pitanje Zašto muškarci ne čitaju žene. Sjajna knjiga, vredna čitanja i ponovnog čitanja.«

Svetlana Slapšak

Podkast uređuje i vodi dr Biljana Žikić, a montira Jelena Dobrosavljević.

U okviru projekta Njena priča je i tvoja priča, univerzalne vrednosti ženske evropske književnosti i regionalne promocije šest knjiga iz ovog projekta, Kulturni center Danilo Kiš iz Slovenije organizuje šest podkasta pod nazivom Zašto muškarci ne čitaju žene u kojima se kroz razgovor o knjigama analizira tema vrednovanja književnosti koju pišu žene. Projekat je podržala Kreativna Evropa. Nosilac projekta je Štrik iz Beograda, a partneri Naratorium iz Sarajeva, Kulturni center Danilo Kiš iz Ljubljane, Booksa iz Zagreba, Bookvica iz Beograda i Normalizuj iz Podgorice.

Štrik knjige na banjalučkom Imperativu

jun 16, 2024

LETO U ŠTRIKU sezona treća

jun 16, 2024