Dejzi Džonson (1990) britanska je književnica rođena u Pejntonu. Diplomirala je engleski jezik i kreativno pisanje na Univerzitetu Lankaster pre nego što je magistrirala kreativno pisanje na Somervilu u Oksfordu.
Kratke priče za koje je nagrađivana objavljivala je u časopisima Vorik rivju, Boston rivju, Harpers bazar. Zbirka priča Fen osvojila je nagradu „Edž Hil”.

Njen debitantski roman Everything Under našao se u užem izboru za nagradu „Men Buker” 2018, i Džonsonova je, pored Elenor Kejton, najmlađa nominovana u istoriji te nagrade.

Među njenim omiljenim piscima našli su se Stiven King, Ivi Vajld i Džon Bernsajd. Za sebe kaže da bi bila pastirka da nije uspešna kao književnica.


Knjige ove autorke

  • Ispod površine

    Ispod površine može se čitati i kao moderna verzija Kralja Edipa. Autorka će uglavnom zadržati sve motive, ali će ih dobro promešati u bubnju 21. veka. Simbolički potencijal romana tako postaje riznica drugačija od antičke. Zabuna dovodi do tragedije i u ovom delu, ali preispitivanje rodnog identiteta junakinja i . . .

  • Sestre

    Oluja na napuštenim teniskim terenima pored škole, September je plesala među stablima, izazivala smehom nebesa. Bila je previše živa, toliko da je uzela život svima oko sebe. Džulaj će se nositi s tim dok joj kosa ne osedi.

    Džulaj i September su sestre tinejdžerke, skoro kao bliznakinje. Nakon nezgode u . . .