Andre Asiman¬ (1951) istaknuti je američki književnik, esejista i profesor književnosti. Doktorirao je komparativnu književnost na Harvardu, predavao je na Prinstonu i Bardu, dok danas predaje književnu teoriju i Marsela Prusta na Nujorškom univerzitetu, gde je, takođe, i direktor Instituta za pisce i Centra za humanistiku.
Autor je dve zbirke eseja, četiri romana i čuvenih memoara Out of Egypt, za koji je nagrađen književnom nagradom Vajting rajters, a koji je kritika uporedila s delima Lorensa Darela, Markesa i Čehova.
Za izuzetan naučni rad i doprinos umetnosti nagrađen je Gugenhajmovom stipendijom i stipendijom Centra Kalman za naučne radnike i pisce pri Njujorškoj biblioteci.
Roman Zovi me svojim imenom dobio je nagradu Lambda 2007. godine.
Asimanova dela prevođena su na brojne jezike, a njegovi eseji i pripovetke objavljivani su u renomiranim književnim magazinima kao što su Njujork tajms, Njujorker, Njujork rivju,
i u više tomova Najboljih američkih eseja.
Po romanu Zovi me svojim imenom snimljen je istoimeni film, takođe dobitnik brojnih nagrada.


Knjige ovog autora

  • Nađi me

    Prošlo je mnogo godina otkako su Elio i Oliver okusili ljubav jednog leta u Italiji. Otkako su jedan drugog dozivali sa „zovi me svojim imenom”. Jesu li na kraju uspeli? Ima li odgovora na večno pitanje: postoji li prava ljubav koja nikada ne umire?

    Andre Asiman, majstor prikazivanja osećanja, intimnih detalja i psiholo . . .

  • Zovi me svojim imenom

    Italija, 1983. Eliju je sedamnaest godina i leto već po običaju provodi u porodičnoj vili iz 17. veka, na samoj obali mora. Kao i svake godine, po pozivu, u vilu se na šest nedelja useljava mladi naučnik koji ima mogućnost da u očaravajućoj atmosferi, među intelektualcima i pod italijanskim . . .