Silvija Plat (1932–1963) jedna je od najistaknutijih američkih književnica. Poeziju je počela da piše još u detinjstvu, a priče u adolescentskim dobu. Do trenutka kada je upisala Smit koledž, Plat je već objavila više od pedeset priča u različitim časopisima. Nakon što je 1955. diplomirala, kao Fulbrajtova stipendistkinja pohađala je Koledž Njuman na Kembridžu. Njena prva zbirka pesama Kolos objavljena je 1960. Svoj prvi i jedini roman Stakleno zvono, objavila je pod pseudonimom Viktorija Lukas, u januaru 1963, nekoliko nedelja pred smrt.

Zbirke Arijel, Prelazak preko vode i Zimsko drveće objavljene su posthumno, kao i zbirka priča, eseja i dnevničkih zapisa Džoni Panika i Biblija snova. Poezija Silvije Plat nagrađena je 1982. Pulicerovom nagradom. Iste godine, objavljeni su i Dnevnici Silvije Plat 1950–1962.


Knjige ove autorke

  • Džoni Panika i Biblija snova

    U ruci držite posthumno sastavljenu zbirku priča od kojih su neke objavljene u časopisima za autorkinog života, a druge zatečene u rukopisnoj zaostavštini – prvi put na srpskom jeziku, a naročiti dodatak predstavlja nedavno otkrivena „Meri Ventura i Deveto Kraljevstvo”, koja zatvara knjigu. Silvija Plat je prepoznata, pre svega, kao pesnikinja, a . . .