Selja Ahava (1974) finska je književnica, dramaturškinja i scenaristkinja. Studirala je dramaturgiju na Pozorišnoj akademiji u Helsinkiju, a potom je pet godina provela u Londonu. Njen prvi roman Eksyneen muistikirja („Beležnica izgubljenoga”, 2010) doživeo je veliki uspeh i pobrao pohvale kritike i čitalačke javnosti. Bio je nominovan za književnu nagradu novina Helsingin Sanomat.

Ahavin drugi roman Stvari koje padaju s neba (2015) osvojio je Nagradu za književnost Evropske unije 2016, a nominovan je i za najprestižniju finsku književnu nagradu Finlandia, kao i za nagradu Tulenkantaja („Nosač plamena“).

Selja Ahava je, između ostalog, napisala scenario za dva filma, televizijsku seriju i radio-dramu, koju je i režirala. Godine 2017. objavila je svoj treći roman Ennen kuin mieheni katoaa („Pre nego što mi muž nestane“), zasnovan na ličnom iskustvu, kada joj je muž saopštio da ostatak života želi da provede kao žena.
 

Intervju sa autorkom Seljom Ahavom

 


Knjige ove autorke

  • Stvari koje padaju s neba

    Teta Ana je dobila na lotou. Kakva slučajnost i kakva sreća! Ali onda joj je s neba pala još jedna pobeda, isto loto samo različiti brojevi. Kakva slučajnost i kakva nedoumica. Zašto baš ja, pita se teta Ana,i šta sad? Teta Ana je spavala pune tri nedelje od šoka.
    S . . .