Ližija Fagundes Teles (1923) proslavljena je brazilska spisateljica, druga žena koja je, posle Rakel de Keiroz, postala članica Brazilske književne akademije, dobitnica brojnih priznanja, među kojima je i nagrada Kamois, najvažnija književna nagrada koja se dodeljuje za dela na portugalskom jeziku. Rođena je u Sao Paulu, u bogatoj porodici, dobila je izuzetno obrazovanje i diplomirala pravo na prestižnom Univerzitetu Sao Paulo. Prvu zbirku pripovedaka objavila je 1938. „Podrum i gazdina kuća” (Porão e Sobrado), i od tada je, s većim ili manjim pauzama, aktivna na brazilskoj, ali i međunarodnoj književnoj sceni. Pored brojnih zbirki pripovedaka, među njenim delima izdvajaju se i romani „Kameni ples” (Ciranda de Pedra, 1954), „Leto u akvarijumu” (Verão no Aquário, 1964), „Goli sati” (As Horas Nuas, 1989).
 
Roman Devojke iz Sao Paula spada među njena najznačajnija dela, no istovremeno je reč i o jednom od najvažnijih brazilskih romana 20. veka. Objavljen je 1973, na istorijskoj prekretnici za brazilsko društvo. Vreme nastanka romana poklapa se s vrhuncem diktature tokom vladavine predsednika Garastazua Medisija. Diktatura je, svakako, i jedan od najvažnijih lajtmotiva ovog romana, i ovo delo, na neki način, prekida ćutanje na koje je književnost do tada bila osuđena.
 
Brazilska književna akademija nominovala je 2016. Ližiju Fagundes Teles za Nobelovu nagradu za književnost.


Knjige ove autorke

  • Devojke iz Sao Paula

    Jedan od najvažnijih brazilskih romana 20. veka, koji je uzdrmao Brazil progovorivši o brutalnostima vladajućeg režima, prati živote tri prijateljice: Lorena Vaz Leme, bogatašica u potrazi za ljubavlju, Lija de Melo Šulc, levičarka i gerilka, i Ana Klara Konsejsao, lepotica iz favele – simboli društvenih kategorija u Brazilu – u samo . . .