Jelena Lengold (1959) pesnikinja je, pripovedačica i romansijerka. Radila je kao novinarka i urednica u redakciji kulture Radio Beograda, a zatim i kao projekt-koordinator Nansenskolen Humanističke akademije iz Lilehamera u Norveškoj, na predmetu konflikt menadžment.

Dobitnica je brojnih književnih nagrada. Za knjige pesama nagrađena je priznanjima „Đura Jakšić“ i „Jefimijin vez“; 2016. ponela je eminentnu Andrićevu nagradu za najbolju knjigu priča na srpskom jeziku te godine, a za roman Odustajanje dobila je Nagradu grada Beograda za književnost.

Zbirka priča Vašarski mađioničar dobila je Nagradu za književnost Evropske unije, „Žensko pero“, „Biljana Jovanović“ i „Zlatni Hit Liber“. Proza i poezija Jelene Lengold prevedeni su na engleski, italijanski, danski, bugarski, makedonski, poljski, češki, slovenački, mađarski i albanski jezik. Priče Jelene Lengold zastupljene su u više antologija i panorama savremene srpske književnosti objavljenih u Srbiji i svetu.


Knjige ove autorke

  • El mago de feria

    Pripovedačko umeće Jelene Lengold očito je i u zbirci Vašarski mađioničar. Lengoldova je jedna od malobrojnih srpskih autora koja bez zazora produbljuje teme ljubavi i strasti i dekonstruiše njihove društveno prihvatljive oblike. Jelena piše iskreno i razigrano o bliskosti između dva bića, ali i o . . .