Džoun Didion (1934–2021) američka je književnica i esejistkinja, poznata po svom lucidnom proznom stilu i oštrim prikazima društvenih nemira i psiholoških uvida. Rođena je u Sakramentu, a nakon što je diplomirala na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, Didion je počela da radi za magazin Vog, najpre kao kopirajterka, a zatim i kao urednica. Zajedno s mužem, piscem Džonom Gregorijem Danom, iz Njujorka seli se u Kaliforniju. Par će potom usvojiti ćerku Kitanu.

Džaoan Didion napisala je niz romana i zbirki eseja za koje je dobila brojna priznanja i počasti. Izdvaja se memoarska proza Godina magijskog mišljenja, koja je 2005. dobila Nacionalnu nagradu za nefikcionalnu prozu, kao i francusku Prix Médicis. Didion je roman adaptirala i za pozirište. Godine 2019, knjiga se našla na Gardijanovoj listi najboljih sto knjiga 21. veka.

O svom pisanju, Didion je jednom prilikom rekla: „Pišem da bih saznala šta mislim, šta gledam, šta vidim i šta sve to znači“.
Džona Didion je dobitnica Medalje Edvard Mekdauel, Književne nagrade Sent Luis, nagrade Američke akademije postignuća, Medalje za izuzetni doprinos američkoj književnosti i dr.


Knjige ove autorke

  • Godina magijskog mišljenja

    Morala sam biti sama da bi on mogao da se vrati.
    To je bio početak moje godine magijskog mišljenja.

    Od kultne američke autorke stiže kultni roman.

    Didion opisuje godinu nakon što joj je muž iznenada umro. Godina nakon nečije smrti jeste period intenzivnog sećanja na zajedničke trenutke, to je . . .