Asja Bakić je rođena 1982. godine u Tuzli, gde je završila studije bosanskog jezika i književnosti.
Autorka je knjige poezije Može i kaktus, samo neka bode (2009), zbirki kratkih priča Mars (2015) i Sladostrašće (2020), i knjige eseja Dođi, sjest ću ti na lice (2020).
Bila je jedna od urednica portala za feminističko čitanje popularne kulture „Muf“, kao i deo evropske platforme za poeziju „Versopolis“.
Godine 2017. izabrana je za jedan od deset novih književnih glasova Evrope.
Njena zbirka pesama Može i kaktus, samo neka bode je ušla u najuži izbor za nagradu Kiklop za najbolji prvijenac godine.
Zbirka priča Mars objavljena je 2019. u američkom izdanju kod izdavačke kuće Feminist pres iz Njujorka, a Pablišer vikli uvrstio ju je na godišnju listu najboljih proznih naslova objavljenih na engleskom jeziku.
Uz pisanje, bavi se i književnim prevođenjem.
Živi u Zagrebu.


Knjige ove autorke

  • Sladostrašće

    Nakon debitantske zbirke Mars, koja je postigla nesvakidašnji međunarodni uspeh, Asja Bakić je novih jedanaest priča združila u knjigu signifikantnog naslova – Sladostrašće.
    U ovim pričama odmaknutim od pukog realizma i ispripovedanim mahom iz ženske perspektive, autorka bez zazora istražuje intrigantne teme poput seksualnosti, ženske masturbacije, višeljublja, konfliktnog maj . . .