Asja Bakić je rođena 1982. godine u Tuzli, gde je završila studije bosanskog jezika i književnosti.

Autorka je knjige poezije Može i kaktus, samo neka bode (2009), zbirki kratkih priča Mars (2015) i Sladostrašće (2020), i knjige eseja Dođi, sjest ću ti na lice (2020). Bila je jedna od urednica portala za feminističko čitanje popularne kulture „Muf”, kao i deo evropske platforme za poeziju „Versopolis”.

Godine 2017. izabrana je za jedan od deset novih književnih glasova Evrope. Njena zbirka pesama Može i kaktus, samo neka bode ušla je u najuži izbor za nagradu Kiklop za najbolji prvijenac godine. Zbirka priča Mars objavljena je 2019. u SAD, u izdavačkoj kući Feminist pres iz Njujorka, a Pablišer vikli uvrstio ju je na godišnju listu najboljih proznih naslova objavljenih na engleskom jeziku.

Uz pisanje, bavi se i književnim prevođenjem.

Živi u Zagrebu.


Knjige ove autorke

  • Mars

    Mars je provokacija, Mars je polemičan, Mars je moderan, istinski ton 21. veka. Mars je tvoja prilika da udahneš novi vazduh.

    U deset nadrealnih priča prepliću se distopijski prostori zagrobnog sveta i postapokaliptične Evrope. Žena zombi, žena kiborg, spisateljica prognana na drugu planetu, klonirana žena – ujedinjene su energično i beskompromisno protiv . . .

  • Sladostrašće

    Nakon debitantske zbirke Mars, koja je postigla nesvakidašnji međunarodni uspeh, Asja Bakić je novih jedanaest priča združila u knjigu signifikantnog naslova – Sladostrašće.

    U ovim pričama odmaknutim od pukog realizma i ispripovedanim mahom iz ženske perspektive, autorka bez zazora istražuje intrigantne teme poput seksualnosti, ženske masturbacije, višeljublja, konfliktnog maj . . .