Laura Sintija Černjauskajte - gošća 64. međunarodnog sajma knjiga u BeograduIzdavačka kuća Štrik vas poziva na druženje sa litvanskom autorkom Laurom Sintijom Černjauskajte i razgovor o njenom romanu „Disanje u mermer”, 25. oktobra u 19 časova, u sali „Borislav Pekić”, na 64. međunarodnom sajmu knjiga.

Laura Sintija Černjauskajte (1976) litvanska je književnica i dramska spisateljica. Rođena je u Viljnusu, gde je završila studije Litvanskog jezika i književnosti. Radila je kao slobodna novinarka i urednica u časopisu za decu. Godine 1993. odnela je nagradu na republičkom takmičenju mladih filologa za najbolji prozni tekst. Njena drama pobedila je na konkursu koji su zajedno organizovali The Fairies Theatre i Katedra za filologiju na Univerzitetu u Viljnusu. Zbirku njenih proznih dela i drama Litvanski institut za književnost odabrao je 2003. među 12 knjiga godine. Iste godine njena drama postavljena je na scenu Nacionalnog teatra mladih. Članica je Unije litvanskih pisaca od 2004. Nagradu Evropske unije za književnost dobila je 2009. za roman „Disanje u mermer”.

O romanu koji na intrigantan način poteže pitanje pozicije žene u litvanskom, ali i društvu uopšte, s autorkom će razgovarati Ljubica Pupezin, urednica IK Štrik i Vaida Divljaković, prevoditeljka.

Vidimo se u sali „Borislav Pekić”, 25 oktobra, u 19 časova.