Predstavljanje zbirke poezije „Ja sam žena” poljske pesnikinje Ane SvirščinjskeIzdavačka kuća Štrik vas poziva na predstavljanje zbirke poezije „Ja sam žena” poljske pesnikinje Ane Svirščinjske.

Ana Svirščinjska stvorila je sopstvenu poetsku formu, i bavila se, pre svega, ženskim doživljajem sveta i ulogom
i mestom žene u svetu koji se neprepoznatljivo menja.
Česlav Miloš, veliki poštovalac Ane Svirščinjske i prevodilac njenih pesama na engleski, okarakterisao je njihovu glavnu temu kao: „Telo. Telo u ljubavi i ekstazi, u bolu, agoniji, telo se boji usamljenosti, porođaja, odmaranja, prolaznosti”.

U osvrtu na američko izdanje zbirke Srećna kao pseći rep Eva Hofman je za Njujork tajms komentarisala umeće Ane Svirščinjske da prikaže žensku seksualnost: „Brzi, odlučni potezi u kojima ona registruje trenutke susreta, spajanja ili rastanka gotovo su apstraktni zbog nedostatka površnih detalja, ali pružaju izvanredan uvid u buran, štaviše grozničav unutrašnji život.”

Ana Svirščinjska oslanjala se na sopstveno iskustvo i hrabrost da ga uobliči u poetski sveden, brutalno direktan iskaz, zbog čega zauvek ostaje zabeležena u savremenoj poljskoj i evropskoj poeziji kao snažan individualni glas.

Predstavljanje zbirke održaće se u Narodnoj biblioteci Srbije, 18. oktobra s početkom u 19 časova.

Govore:

Ljubica Pupezin, urednica IK Štrik,
Mila Gavrilović, prevoditeljka,
Danica Vukićević, pesnikinja.
Razgovor će moderirati Milena Đorđijević.