IK Štrik na 65. međunarodnom sajamu knjiga u BeograduIzdavačka kuća Štrik vam predstavlja nova izdanja za predstojeći 65. međunarodni sajam knjiga u Beogradu. Posetite nas na štandu br. 1319 u Parteru Hale 1 (prvi prsten oko Arene), 23-30. oktobar na Beogradskom sajmu.

Ani Erno, ZAPOSEDNUTOST, Francuska
Nobelova nagrada za književnost 2022

U ljubavi uvek mora da postoji makar mikrodoza ljubomore, inače to nije ljubav. Kažu. Ali šta je u stvari ljubomora? Dokaz, deo karaktera, nesigurnost, društvena norma? Ili ovde uopšte nije reč o tome…


Zaposednutost Ani Erno
Ona je njega ostavila posle šest godina, jer nije htela da žive zajedno, nije htela da žrtvuje slobodu osvojenu posle braka. Ipak, povremeno se viđaju, povremeno se čuju i sve je dobro dok on ne uvede nova pravila jer počinje život s drugom ženom. I tada, sasvim iznenada, ta druga, nepoznata žena postaje glavna junakinjina misao, ispunjava joj dane, minute, ona se grozničavo usredsređuje na istraživanje ko je ta druga, prečešljava spiskove, okreće telefone, neprestano razmišlja o tome da li i njoj govori iste reči, kako da im se nekako osveti. Je li to ljubomora…

Simon de Bovoar, PRIDOŠLICA, Francuska
Prvi roman autorke koja je obeležila 20. vek

Šta raditi sa željenom i stečenom slobodom? I kako je živeti?


Pridošlica Simon de Bovoar
Ova pitanja ispisana su u bezmalo svakom gestu, dijalogu i pomisli junaka, na svakoj stranici Pridošlice – prvog, nesumnjivo autobiografski intoniranog romana Simon de Bovoar. A u njemu, dok buka iz pariskih kafea, zadimljenih hotelskih soba, sa plesnih podijuma i pozorišnih dasaka zaglušuje neumitno primicanje Drugog svetskog rata, Fransoaza i Pjer nepomućeni sumnjom u svoju ljubav i međusobnu privrženost uzimaju pod svoje sasvim osobenu, hirovitu i razdražljivu
Gzavjeru, i sa svojom štićenicom ostvaruju ono što danas zovemo „otvorenomˮ vezom. Pokazuje se, međutim, da trougao postaje vežbalište za sasvim drugačiju geometriju emocija, a da samosvest i intelektualne snage ne mogu ostati neizmenjene kada se nađu ispod želje, kontrole i afekata. I nema nepošteđenih u potrazi za harmonijom.

Džoun Didion, GODINA MAGIJSKOG MIŠLJENJA, SAD
Od kultne američke autorke stiže kultni roman. Prvi put na srpskom

Morala sam biti sama da bi on mogao da se vrati.
To je bio početak moje godine magijskog mišljenja.


Godina magijskog mišljenja,
Džoun Didion
Didion opisuje godinu nakon što joj je muž iznenada umro. Godina nakon nečije smrti jeste period intenzivnog sećanja na zajedničke trenutke, to je godina u kojoj se važni i svakodnevni događaji prvi put odvijaju bez onoga ko je otišao zauvek. To je godina u kojoj nikako ne možemo da razumemo da nekog više nema, godina u kojoj istinski verujemo baš u suprotno – da će taj neko, naša ljubav, kao i svakog dana dotad, sesti u svoju fotelju u dnevnoj sobi. To je godina u kojoj čekamo da se dogodi nemoguće, u kojoj verujemo samo u nemoguće. Godina u kojoj je moguće jedino magijsko mišljenje.

Marko Čudić i Edit Bogar, MUNDUS HUNGARICUS, Srbija
Kratka istorija mađarske kulture


Mundus Hungaricus: Kratka istorija mađarske kulture
Možemo reći da će ovo biti delo koje će popunjavati praznine, budući da se, do sada još nije pojavila sveobuhvatna i sistematična publikacija slična ovoj. Publikacija koja je u stručnom smislu veoma kvalitetna, koja prezentuje obilje informacija, iziskuje veliku angažovanost, odnosno spremnost na planiranje, biće od izuzetnog značaja za obrazovanje i onih srpskih stručnjaka-hungarologa koji ne raspolažu mađarskom filijacijom, ali se obrazuju u skladu sa savremenim trendovima i zahtevima (nije nebitno ni to što su knjigu pisali stručnjaci koji su stekli iskustvo u hungarološkom obrazovanju). Istovremeno, knjiga će pomagati i onim širim slojevima koji se interesuju za datu temu, odnosno omogućavaće pristup rezultatima ove kompleksne nauke, kao i odgovarajuću orijentaciju u pogledu suštinskih tema.

Dajna Opolskajte, PIRAMIDE DANA, Litvanija
Priče 21. veka

Da li je moguće zavoleti čudnog, ćutljivog dečaka iz sibirskih dubina pogotovo ako ste usamljena majka čija su deca daleko? Postoji li istinska ljubav, pravi, tačni spoj dva srca ili dve duše, dva odvojena života?


Piramide dana, Dajna Opolskajte
Ili je sudbina niti sudbine da se neprestano kidaju i prekidaju? Ovaj muškarac je ćutljiv, ali vidi i oseća sve. Da žena nema ljubavi prema njemu, da su deca odgajana bez ljubavi nespremna da ljubav daju.Njegov odgovor biće užasan i nenameran – da li baš? Verujete li u princa iz bajke? On stoji u vašem dvorištu, prelep na jesenjem suncu. Ali zašto na kraju cela porodica plače?Porodične veze su najraznovrsnije veze među ljudima. Tajne četiri zida nekad mogu srušiti sve zidove.

NOVE ŠTRIKOVE KNJIGE KOJE NIKAKO NE SMETE PROPUSTITI

Uz Proleće, završile smo objavljivanje čuvenog sezonskog kvarteta škotske autorke Ali Smit. Pred vama su četiri romana raziličita po formi, stilu, uvidima, temama, baš kao i godišnja doba. Pred vama je književni eksperiment Ali Smit, koja je želela da proveri da li književnost i u 21. veku i dalje ima moć da nas menja nabolje.

Vigdis Jurt, NASLEĐE, Norveška
“Reality literature” ili moderni klasik

Otac je umro i deca nisu dobila jednako nasledstvo. Bergljut se ionako ne viđa s porodicom preko dvadeset godina, a Berg je ljut jer nije dobio vikendicu na Valeru. Astrid i Osa su privržene majci i ocu koliko se to samo može biti i ne čudi što su u raspodeli prošle najbolje. Porodica je ugledna, otac je bio ugledan, deca se bave uglednim poslovima. Ali oko nasledstva se svađaju i najbolji, zar ne? Na prvi pogled sve je normalno. Normalno.

Dok Bergljut ne shvati.