Dajna Opolskajte učesnica Festivala dobitnika EUPL nagradeDajna Opolskajte, litvanska književnica, biće učesnica ovogodišnjeg Festivala dobitnika EUPL nagrade.

Zbirka priča Piramide dana uskoro će se naći na našem Štriku, i promovisaćemo je 17. septembra, u 19 časova, u Štrik kafe knjižari.

Ko je Dajna Opolskajte?

Reč je o nagrađivanoj litvanskoj književnici, koja piše priče i romane za omladinu.

Piramide dana autorkina je druga zbirka priča, objavljena gotovo dve decenije nakon debitantske, a čine je priče koje je u tom periodu objavljivala u različitim književnim časopisima. Proza Dajne Opolskajte nagrađena je dvema najpriznatijim litvanskim književnim nagradama, koje nose imena najpoznatijih litvanskih književnika Antanasa Vajćulajtisa i Jurgisa Kučinasa.

Šta su Piramide dana?

Priče Dajne Opolskajte primer su savremene litvanske književnosti, zanimljive su zbog izbora tema, još zanimljivije zbog načina sagledavanja i obrade tih tema, i veoma zanimljive zbog specifične atmosfere hladnog, žutog i uzburkanog unutrašnjeg nanosa, koja se širi zbirkom. Dajna nas uvodi u svoj svet gde se na neočekivan i napet način sučeljavaju realno i magično, gde obični ljudi prestaju da budu obični kad razbiju sve čaure koje ih navodno štite a u suštini onemogićavaje da žive punom snagom.

Zbirka priča Piramide dana, za koju je 2019. dobila Nagradu Evropske unije za književnost, prvo je delo Dajne Opolskajte prevedeno na srpski jezik.